Ένα αφιέρωμα στην μπύρα

Από : | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ένα αφιέρωμα στην μπύρα | Στις : Δεκέμβριος 4, 2012 | Κατηγορία : Άρθρα

H μπύρα είναι ένα αλκοολούχο ποτό παγκόσμιας φήμης. Τα βασικά συστατικά της είναι το νερό, το κριθάρι, ο λυκίσκος και η μαγιά.

Η μπύρα έκανε την εμφάνισή της το 4000 π.Χ. περίπου στην Μεσοποτάμια και την Αίγυπτο όπου πολλοί υποστηρίζουν ότι ήταν και το βασικό ποτό τους. Επίσης οι Βαβυλώνιοι παρασκεύαζαν μπύρα από δημητριακά. Οι αρχαίοι Έλληνες ήρθαν σε επαφή με την μπύρα μέσω των Αιγυπτίων αν και θεωρούσαν το ποτό βάρβαρο και προτιμούσαν το κρασί.

Οι Kέλτες και τα γερμανικά φύλα χρησιμοποιούσαν βελτιωτικά γεύσης μείγματα βοτάνων ενώ η ανακάλυψη του λυκίσκου ήρθε περίπου το 1000 π.Χ. και θεωρείτο βασικό για τη βελτίωση της γεύσης και της συντήρησης.

Η διάδοση της μπύρας έγινε ακόμα μεγαλύτερη το Μεσαίωνα που οι μοναχοί ενέταξαν την μπύρα στην διατροφή τους διότι τους βοηθούσε να αντέξουν στις νηστείες αλλά επίσης και στο λαό όπου ήταν ένα υγιεινό συμπλήρωμα διατροφής.

Στα τέλη του 19 αιώνα η ζυθοποιία τελειοποιήθηκε με την βελτίωση της παραγωγής και την ανακάλυψη καινούργιων ειδών. Επίσης η τεχνητή ψύξη επέτρεψε την παραγωγή μπύρας όλο τον χρόνο.

Πως φτιάχνουμε τη μπύρα;

Όπως ανέφερα πιο πάνω τα βασικά συστατικά της μπύρας είναι το νερό , το κριθάρι , ο λυκίσκος και η μαγιά.

Τα βασικά στάδια παραγωγής είναι :

Βυνοποίηση: Το κριθάρι μουλιάζει σε ζεστό νερό και στη συνέχεια καβουρδίζεται. Μέσω αυτής της διαδικασίας παίρνουμε την βύνη. Η βύνη αλέθεται και την αναμειγνύουμε με αλεύρι και νερό με αποτέλεσμα να έχουμε την σακχαροποίηση όπου στη συνέχεια παίρνουμε τον ζυθογλεύκο (μούστο της μπύρας).

Βρασμός: Στη συνέχεια βράζουμε το ζυθογλεύκο με το λυκίσκο με αποτέλεσμα να αποστειρώνουμε το μείγμα και να το αρωματίζουμε με τα συστατικά του λυκίσκου.

Ζύμωση: Βάζουμε το μούστο μέσα σε ειδικά δοχεία και προσθέτουμε την μαγιά όπου παράγει το αλκοόλ και το ανθρακικό της μπύρας.

Μεταζύμωση: Μετά την διαδικασία της ζύμωσης, αφαιρείται το μεγαλύτερο μέρος της μαγιάς και η μπύρα μεταφέρεται σε κλειστές δεξαμενές μεταζύμωσης.

Ποιά είδη μπύρας έχουμε:

Ale: Είναι μπύρα υψηλής και γρήγορης ζύμωσης. Στα ελληνικά αποκαλείται αφροζύμωτη μπύρα. Περιέχει συνήθως περισσότερο οινόπνευμα από τις συνηθισμένες μπύρες και είναι πιο σύνθετες στη γεύση και το άρωμα. Υποκατηγορία των αφροζύμωτων αποτελούν και οι σταρένιες μπίρες(Weizenbier ή Weißbier).

Lager: Είναι μπύρα υψηλής ζύμωσης σε χαμηλές θερμοκρασίες με έντονη την παρουσία του λυκίσκου, άρα και της πικρής γεύσης. Στα ελληνικά αποκαλείται βυθοζύμωτη. Οι μπύρες αυτής της κατηγορίας είναι οι ευρύτερα διαδεδομένες αφού παράγονται σχεδόν σε όλο τον κόσμο και καταναλώνονται περισσότερο. Επίσης η pilsener είναι μια μπύρα βυθοζύμωτη από κριθάρι με τη διαφορά ότι έχει ακόμη μεγαλύτερη ποσότητα λυκίσκου.

Lampic: Είναι μπύρα φυσικής ζύμωσης. Δηλαδή ζυμώνονται σε ανοιχτά δοχεία με τη βοήθεια των ζυμομυκήτων του αέρα χωρίς προσθήκη μαγιάς. Οι μπύρες αυτές μοιάζουν περισσότερο με το είδος Ale.