Η ιστορία του καφέ

Από : | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η ιστορία του καφέ | Στις : Σεπτέμβριος 24, 2012 | Κατηγορία : Άρθρα

Το πλέον παγκόσμιο ρόφημα ο καφές ανακαλύφθηκε στην Αιθιοπία. Δε χρησιμοποιούνταν σαν ρόφημα αλλά μασιόταν. Το βασικό συστατικό του καφέ είναι η καφεΐνη. Η καφεΐνη είναι ελαφρύ διεγερτικό και έχει εθιστική δράση.

Η ιστορία του καφέ ξεκίνησε από Αφρική και πέρασε στον αραβικό κόσμο όπου και άνθησε καθώς το Κοράνι απαγόρευε το αλκοόλ και θεωρήθηκε καλό υποκατάστατο. Επίσης τα πρώτα καφενεία άνοιξαν στη μόκα .

Στην Ευρώπη, ο καφές ήρθε για πρώτη φορά στην Βενετία όπου θεωρήθηκε είδος πολυτελείας.Η δημοτικότητα του καφέ εκτοξεύτηκε όταν ο πάπας τον δοκίμασε και τον βρήκε εξαίσιο. Λίγα χρόνια αργότερα άνοιξαν τα πρώτα ευρωπαϊκά καφενεία σε Ιταλία , Αγγλία , Γερμανία και Γαλλία.

Οι Ολλανδοί διέδωσαν τον καφέ στις αποικίες τους στην Ινδονησία ενώ οι Γάλλοι ήταν οι πρώτοι που μετέφεραν την καλλιέργεια του στην Αμερική μέσο τον αποικιών τους.

Στην εποχή μας, πλέον ο καφές παράγεται σε περίπου πενήντα χώρες και η μεγαλύτερη παραγωγή είναι στην Βραζιλία. Ο καφές είναι το δεύτερο σε πωλήσεις προϊόν στον πλανήτη το μόνο προϊόν που το ξεπερνάει είναι το πετρέλαιο. Εκτός από ρόφημα χρησιμοποιείται και σε πολλές συνταγές ζαχαροπλαστικής με μεγάλη επιτυχία.