Μουσακάς

2012-10-27
  • Χρόνος προετοιμασίας: 0m
  • Χρόνος μαγειρέματος : 0m
  • Έτοιμο σε : 0m

Υλικά

  • 3-4 μελιτζάνες κομμένες σε φέτες
  • 5-6 πατάτες κομμένες σε φέτες
  • Για τη σάλτσα κιμά:
  • 1000 γραμμ. κιμάς μοσχαρίσιος, μία φορά περασμένος στη μηχανή αλέσεως
  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 500 γραμμ. ντοματάκια κονκασέ ή φρέσκια ψιλοκομμένη ντομάτα
  • 2 κολοκυθάκια κομμένα καρεδάκι
  • 1 κ.γλ. ζάχαρη
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 1 καρότο κομμένο καρεδάκι
  • Kρασί
  • Aλάτι
  • Πιπέρι
  • Για την μπεσαμελ:
  • 9 κουτ.σούπας αλεύρι
  • 6 κουτ.σούπας βούτυρο
  • 1+1/2 λίτρο γάλα φρέσκο
  • 2 αυγά
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 1 φλυτ. τσαγιού τυρί τριμμένο

Εκτέλεση

Από το πρωί τηγανίζουμε της μελιτζάνες και της πατάτες και της βάζουμε σε ένα σουρωτήρι στο ψυγείο να στραγγίξουν τα λάδια.

Για τη σάλτσα κιμά:


Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά απλώνοντας τον με κουτάλα. Δεν ανακατεύουμε συνέχεια. Αφήνουμε να ψήνεται καλά για να μη χάνει τα υγρά του με το συνεχές ανακάτεμα, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το καρότο, τα κολοκυθάκια και το σκόρδο και σοτάρουμε επιπλέον για 2΄-3΄. Σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε για 1΄-2΄ να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε την ντομάτα, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, το δαφνόφυλλο και το ξύλο κανέλας. Αφήνουμε την κανέλα ν’ αρωματίσει για 5΄ τον κιμά και την αφαιρούμε.

Για την μπεσαμέλ:


Λιώνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε το αλεύρι και το ψήνουμε μέχρι να πάρει χρώμα ξανθό.
Προσθέτουμε το γάλα σιγά σιγά να ανακατεύουμε με τον αυγογδάρτη συνεχεία να μην σβολιάσει .
Με το που δέσει κατεβάζουμε από την φωτιά συνεχίζουμε το ανακάτεμα και προσθέτουμε τα αυγά, το τυρί και το μοσχοκάρυδο.

Για το μουσακά:

Στρώνουμε σε ένα ταψί μια στρώση πατάτες και πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί. Από επάνω περνάμε μια στρώση μελιτζάνες και πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί. Ρίχνουμε και απλώνουμε ομοιόμορφα τον κιμά. Από επάνω περνάμε μια στρώση πατάτες. Από επάνω περνάμε μια στρώση μελιτζάνες. Περιχύνουμε με την μπεσαμέλ. Κουνάμε ελαφρά το ταψί, να στρώσει η επιφάνεια του μουσακά. Πασπαλίζουμε με τυρί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς

Συνολική βαθμολογία συνταγής

(5 / 5)

5 5 1
Βαθμολογήστε την συνταγή

1 άτομα έχουν βαθμολογήσει

Σχετικές συνταγές μαγειρικής:
  • Sintagi kourampiedes (2)

    Κουραμπιέδες

  • sintagi galatopita xoris fyllo

    Γαλατόπιτα χωρίς φύλλο

  • sintagi omeleta fournou

    Ομελέτα φούρνου

  • Γιουβαρλάκια

  • Sintagi Spanakorizo3

    Σπανακόρυζο

Ερωτήσεις - σχόλια συνταγής