Η ιστορία της σοκολάτας

Από : | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η ιστορία της σοκολάτας | Στις : Σεπτέμβριος 24, 2012 | Κατηγορία : Άρθρα

Ως σοκολάτα περιγράφουμε μία σειρά από προϊόντα που έχουν ως βασικό συστατικό το κακαόδεντρο.

Το πρώτο κακαόδεντρο ανακαλύφθηκε το 1100 π.Χ. από τους Αζτέκους και χρησιμοποιήθηκε ως ρόφημα » το πικρό νερό » αφού ο κόκκος της σοκολάτας ακατέργαστος είναι πικρός .Οι Αζτέκοι πίστευαν ότι η σοκολάτα είχε θεραπευτικές ιδιότητες.

Το 1000 μ.Χ. ο κόκκος του κακάο έχει τόσο μεγάλη αξία στην κεντρική Αμερική που χρησιμοποιείτε ως χρήματα.

Το 15 αιώνα ο Χριστόφορος Κολόμβος δοκιμάζει ρόφημα σοκολάτας και παίρνει μερικούς κόκκους μαζί του.

Στην Ευρώπη η σοκολάτα εμφανίστηκε πρώτα στην Ισπανία το 16ο αιώνα περίπου και είχε μεγάλη απήχηση στην Βασιλική αυλή. Τα επόμενα χρόνια διαδόθηκε σε όλη την Ευρώπη και θεωρούνταν είδος πολυτελείας.

Τον 18 αιώνα ανοίγει στην Γαλλία το πρώτο κατάστημα πώλησης σοκολάτας και επίσης στην Ελβετία δημιουργείτε η πρώτη σοκολάτα γάλακτος.

Στην εποχή μας η σοκολάτα είναι βασικό αγαθό στην ζαχαροπλαστική και χρησιμοποιείται σε πολλές παρασκευές. Επίσης, η σοκολάτα χρησιμοποιείται ακατέργαστη (πικρή) σε gourmet πιάτα και στην μαγειρική.

Γνωρίζατε ότι :

Η καλής ποιότητας σοκολάτα αναγνωρίζεται από την ποσότητα κακαομάζας που περιέχει. Γιαυτό όταν αγοράζετε σοκολάτα για ζαχαροπλαστική να περιέχει περιεκτικότητα 50-70% κακαομάζας για να δώσει στις παρασκευές σας ωραίο χρώμα και μοναδικό άρωμα σοκολάτας.

Η λευκή σοκολάτα είναι μίγμα από βούτυρο κακάο ,ζάχαρη και γάλα δεν περιέχει κακαομάζα και γιαυτό έχει αυτό το χρώμα.

Η σοκολάτα και το κακάο περιέχει μικρές ποσότητες φαινυλαιθυλαμίνης και θεοβρωμίνης που διώχνουν το άγχος μειώνουν την κούραση και φτιάχνουν την διάθεση.